Europese Commissie lanceert LGBTIQ Strategie 2020-2025

De Europese Commissie heeft op 12 november de ‘LGBTIQ Equality Strategy 2020-2025‘ voorgesteld. Deze belooft discriminatie te tackelen, veiligheid te waarborgen, inclusie in de samenleving te bevorderen en internationaal gelijkheid te promoten. 

De tekst stelt vast dat 43% LGBTIQ mensen in 2019 discriminatie ervoer, tegenover 37% in 2012. 

Vicecommissievoorzitster Věra Jourová en commissaris voor Gelijkheid Helena Dalli stelden de Strategie voor. 

Stijging

De Strategie waarschuwt dat discriminatie op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie (SOGIE) toeneemt in de Europese Unie. Maar de EU hoort net een voorvechter van rechten voor LGBT’s te zijn. 

Daarom belooft de Strategie dat LGBT-rechten een mainstream thema wordt in EU-beleid. 

Bewegingsvrijheid

Een van de issues is bewegingsvrijheid van regenbooggezinnen, zoals arbeidsmobiliteit en recht op reizen ook een fundament is van de EU. 

Haatspraak op grond van SOGIE moet door de EU bestreden worden en ook LFBTQI-asielzoekers moeten beter en professioneler opgevangen worden. 

Polen en Hongarije

De zelfverklaarde LGBT-vrije zones in Polen en de kruistocht tegen holebi’s en transgenders in Hongarije komt in het visier van de Commissie. De Unie moet hiertegen strenger optreden. 

Ook wil de Commissie ijveren tegen conversietherapie

Positieve reacties

Onder meer ILGA-Europe, Organisation Intersex International Europe (OII Europe) en Eurocentralasian Lesbian Community (EL*C) hebben l positief gereageerd.

Beeld: Wikipedia

2 gedachten over “Europese Commissie lanceert LGBTIQ Strategie 2020-2025

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: