Sebastian Vettel racet met regenbooghelm tijdens Grote Prijs van Turkije

Ferrari-rijder Sebastian Vettel racet dit weekend tijdens de Grote Prijs van Turkije met een helm met een grote regenboogstreep. Een statement voor diversiteit in een land waar diversiteit niet gewaardeerd wordt door de regering. 

De regenboog die viervoudige wereldkampioen formule 1 gebruikt is niet dé regenboog van de pridevlag, maar wel de regenboog van de #WeRaceAsOne-antiracismecampagne van de F1. 

Of de Duitser bewust Turkije kiest, is niet duidelijk. Vettel gebruikt ook bewust geen sociale media om eventueel iets te verduidelijken.

Formule 1 en homofobie

Maar… de Turkse overheid lust geen regenbogen, want ze zouden kunnen verwijzen naar holebi’s en transgenders.

Bovendien kan je er een tweede sneer in zien. De F1 heeft heel recent aangekondigd in 2021 naar Djedda in Saoedi-Arabië te trekken. Het koninkrijk voorziet niet alleen de doodstraf voor homoseks(ualititeit), maar ook vele andere mensenrechten worden er geschonden. 

Hie rijmt de keuze van de formule 1 voor Saoedi-Arabië met een diversiteitscampagne?

Geen out F1-piloten

Geen enkele F1-piloot deed dan ook zijn coming-out. Geruchten genoeg. Over Ayrton Senna of Ralf Schumacher. Maar deze geruchten werden als wapen gebruikt in psychologische oorlogsvoering.

Out racepiloten zijn een zeldzaamheid. Er is Danny Watts, er is Charlie Martin. Er is Sarah Moore met het project Racing Pride.

Maar in de roep naar diversiteit in de paddock zwijgt men over (homo)seksualiteit en genderidentiteit. 

Centen

De reden is nogal duidelijk. Formule 1 kost geld. Geld dat steeds minder komt uit Europa of Amerika (met Carlos Slim uit Mexico en de familie Stroll uit Canada als uitzondering) en steeds vaker uit het Midden-Oosten en Rusland. Niet bepaald landen met een regenboogkleurig imago. 

In een coronavrij kalender trekt de F1 ook naar landen holebifobe en transfobe wetgeving. Wie wil in die context uit de kast komen? 

Beeld: Wikipedia

%d bloggers liken dit: