RECENSIE | ‘Door jou ben ik mij’ van Hinke van Abbema

Katrien Temmerman van Geen leven zonder boeken recenseerde ‘Door jou ben ik mij‘ van Hinke van Abbema.

Maarten, Nick, Pieter en Jonathan vieren op café Nicks 18de verjaardag. Daar hoort wat typisch stoere praat bij, over gore toiletten, en over meisjes die versierd moeten worden. Nick zegt dat een meisje dat hij wel ziet zitten, hier op café is met een vriendin, maar die is even naar de wc. “Die ga ik voor jou versieren, Jonathan!” Wat moet Jonathan daarmee?

Ik ben Jona en ik val op jongens 

Jonathan valt niet op meisjes, maar dat verzwijgt hij nog bijna angstvallig. Hij is christen en stelt zich veel vragen of die twee wel samen mogen of kunnen gaan: kun je homo zijn terwijl je christen bent? Wat vertelt de Bijbel?

Het verjaardagsuitje is een soort proloog, waarin de vriendengroep wordt voorgesteld, zonder de beste vriendin van Jonathan, Eline, en Nienke, de vriendin van Maarten al te noemen. We merken meteen op dat Jonathan de denker binnen de groep is: Hij vindt Nicks opmerkingen over meisjes nogal seksistisch.

Samen met Lucas naar het voetbal

Daarna komt het boek echt op gang. Laat je niet afschrikken door deze wat platte proloog, dat verdient dit boek allerminst. Jonathan is samen met zijn kleine broertje Lucas, die negen is, op weg naar een voebalwedstrijd in De Kuip, het voetbalstadion in Rotterdam, waar bijna het hele boek zich afspeelt, met uitzondering van een weekje kamperen met z’n zessen, om de vakantie te vieren, en om een periode af te sluiten alvorens iedereen zal uitzwermen.

Tijdens deze voetbalwedstrijd leert Jonathan de twintiger Marouan kennen. Heel stilaan laat van Abbema hen samenkomen. Daarna volgt hoe zij samen zijn, en hoe mooi de liefde tussen twee mensen kan zijn. Doorspekt met appjes die niet altijd erg chronologisch zijn, is dit een boek met vaart.

Jonathan vertelt Marouan in het stadion dat hij op zondag naar de kerk moet. Marouan zelf gelooft niks, maar is blij dat Jonathan wel vertrouwen in God kan stellen. Dat maakt dit boek tot een heel open en respectvol document. Dat van Abbema haar boek bijna in spreektaal heeft geschreven, maakt van ‘Door jou ben ik mij’ bijna een gegeven: een gegeven dat je Jonathan en de anderen zomaar in jouw buurt kunt tegenkomen.

Mag ik wel verliefd zijn?

Voor Jonathan is hetgeen hij met Marouan heeft – heeft hij met hem een relatie? Mag dat wel? Zouden ze niet beter gewoon vrienden blijven? – een rollercoaster die de lezer meermaals bij de strot grijpt. 

‘Door jou ben ik mij’ is een heel levendig boek, dat het christen-zijn van jongeren op een mooie manier laat zien: de jongeren in dit boek staan uitermate kritisch tegenover wat zij door de strot krijgen geramd door een dominee die zij homofoob vinden. 

Dat heeft alles te maken met hoe deze laatste de teksten die over homoseksualiteit gaan leest. Vooral Eline is iemand die dat niet over hun kant laat gaan: ze ziet en voelt goed aan hoe hard het Jonathan raakt. Doorheen het boek zien we deze personages heel erg groeien en uit de kast komen in het geval van Jonathan. 

Dit boek laat op een heel open manier zien dat mensen mogen zijn wie en hoe ze zijn, en liefst ook nog met wie ze dat kunnen zijn. In het geval van Jonathan wordt het steeds duidelijker dat hij met Marouan mag zijn wie hij is.

Geen losse eindjes voor Marouan 

Wie is Marouan eigenlijk? Daar wordt ook ruimte voor gemaakt, en dan wordt het voor beide jongens heel moeilijk, want wat Marouan heeft meegemaakt is niet niks. 

Dat er daarvoor eerst iets met Jonathans kleine broertje moet gebeuren maakt dit boek zelfs spannend bij momenten. 

Hoewel dit voor Jonathan en Marouan heel moeilijk dreigt te worden. Hier is het heel duidelijk dat van Abbema geen losse eindjes in haar debuut wilde. Door hoe Jonathan reflecteert bij de gebeurtenissen tussen Lucas, Marouan en hem, krijgt ook Marouan een real life kant: hij is niet alleen maar een mooie, lieve jongen geweest. 

Hoe van Abbema het verder uitwerkt: ik geef er keihard applaus voor.

‘Wish you were here’ en ‘Casablanca’ zijn nooit meer hetzelfde na dit boek

En oh: het mag dan misschien vreemd klinken, dat 18-jarigen helemaal wild zijn van de film ‘Casablanca‘ (waar Marouan geboren is), die film is noodzakelijk voor dit boek. Ontzettend noodzakelijk. Net als Café Noir-koekjes.

Theologe Hinke van Abbema schreef met “Door jou ben ik mij” een erg mooi debuut, en ik ben erg benieuwd naar haar volgende boek. Ze is ook vaak voorganger in vieringen in Rotterdam.

In dit boek zit ook muziek, en vooral ‘Wish you were here’ van de band Pink Floyd zal na het lezen van dit boek nooit meer hetzelfde klinken…

‘Door jou ben ik mij’, Hinke van Abbema, Utrecht, KokBoekencentrum, 2019.- 304p.- ISBN: 978 90 435 3178 8.

Tekst: Katrien Temmerman
Foto cover: Katrien Temmerman
Beeld in hoofding: Free-Photos, Pixabay

%d bloggers liken dit: