Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil online haatspraak voor de strafrechter

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil online haatsprak efficiënter kunnen vervolgen. Dat zei hij tijdens de uiteenzetting van zijn beleidsverklaring in de Kamer van Volksvertegenwoordigers

Momentel kunnen zogeheten drukpersmisdrijven – met uitzondering van misdrijven ingegeven door racisme, xenofobie of negationisme – door het hof van assisen beslecht worden, maar dat gebeurt in de praktijk nooit. 

Wanneer iemand een strafbare mening uit – alles wat aanzet tot haat, discriminatie of geweld in een openbare publicatie, online of op papier – dan is er sprake van een drukpersmisdrijf. 

Als dat misdrijf is ingegeven door racisme, xenofobie of negationisme kan de correctionele rechtbank optreden, maar andere vormen van drukpersmisdrijven zoals homofobie of discriminatie op basis van religieuze overtuiging, moeten volgens de grondwet door een hof van assisen worden behandeld, als een soort van extra barrière om de vrijheid van meningsuiting zo goed mogelijk te beschermen.

Omdat een assisenprocedure duur en omslachtig is, moeten daders in de praktijk meestal echter niet vrezen voor vervolging. 

Van Quickenborne roept daarom op tot een aanpassing. “Ik weet dat de grondwet wijzigen niet gemakkelijk is, en dat assisen voor velen een belangrijk orgaan is. Maar ik wil u toch vragen om eens goed na te denken over drukpersmisdrijven en daar samen met mij werk van te maken”, zei hij. 

Het correctionaliseren van haat gaat al lang mee in het debat over haat op het internet.

Beeld: Wikipedia
Bron: Belga 

Een gedachte over “Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil online haatspraak voor de strafrechter

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: