Beleidsnota Gelijke Kansen: Interfederaal SOGIESC-plan, regeling bloeddonatie door homo’s en bi’s herzien, geen aandacht voor singles
Dinsdag presenteerde staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) haar beleidsnota Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit. Daarin onder meer aandacht voor holebi, transgender en intersekse mensen.
In het eerste hoofdstuk behandelt de staatssecretaris gender(on)gelijkheid en intrafamiliaal geweld. Er komt een Nationaal Actieplan ter bestrijding van gendergerelateerd geweld.
Ze wil ook algemeen meer aandacht voor seksueel geweld en bindt de strijd aan tegen seksisme online en offline.
Trans*
Verder is er sprake van ‘Verdediging van de rechten en bescherming van transgender personen‘.
“In België beschikt elke persoon zelf over haar/zijn/hun genderidentiteit. Het onderzoek van het Instituut toont aan dat meer dan 1 op 3 transgender personen al gediscrimineerd werd op de werkvloer. Bijna 1 op 10 (8%) heeft ontslag genomen op grond van mogelijke en/of effectieve negatieve reacties van collega’s. De vaak dagelijkse confrontatie met onbegrip en/of haat heeft verregaande gevolgen. 77,1% van de transgender personen heeft reeds zelfmoordgedachten gehad en 33,5% heeft effectief een zelfmoordpoging ondernomen.”
“In 2021 zal ik analyseren welke stappen nodig zijn om de Transwet te herzien en aan te passen in overeenstemming met de beslissing van het Grondwettelijk Hof.”
Intersekse
Het volgend hoofdstukje behandelt het thema ‘Verdediging van de rechten en bescherming van intersekse personen‘.
“Intersekse burgers (minstens 1,7% van de bevolking) zijn bijzonder kwetsbaar voor discriminatie en geweld in alle aspecten van het leven. Dit vloeit met name voort uit het gebrek aan zichtbaarheid en aan kennis wat betreft deze realiteit en vanwege de veronderstelde niet-overeenstemming van hun gender- en lichaamsexpressie in een binaire wereld.”
“Intersekse, het verschijnsel dat iemand zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskenmerken bezit, heeft altijd bestaan, is natuurlijk en moet worden gerespecteerd. Verminkingen van intersekskinderen voor ‘esthetische’ of normatieve doeleinden is een ernstige schending van de mensenrechten waarvoor België al veroordeeld is. Geen enkele studie heeft de gegrondheid ervan aangetoond, integendeel, vele getuigenissen en analyses benadrukken de desastreuze lichamelijke en psychologische gevolgen van deze operaties zonder toestemming.”
Binnen deze regering zal ik de nodige wetgeving aannemen om de rechten van intersekse personen en -kinderen te beschermen op basis van de door het parlement aan te nemen resolutie. Ik zal ook bewustmakingsinspanningen leveren.
De verenigingen van belanghebbenden zullen worden betrokken bij de beslissingen die op hen betrekking hebben.
‘Een structureel beleid voeren ten aanzien van LGBTQI+-personen: het interfederaal SOGIESC-plan’
Schlitz spreekt van een interfederaal SOGIESC-plan. SOGIESC staat voor seksuele oriëntatie (holebi), genderidentiteit en -expressie (trans*, non-binair,…) en seksekenmerken (sex characteristics; intersekse).
“In de loop van 2021 zullen wij het interfederaal SOGIESC-plan aannemen. Dat is op nationaal niveau het derde plan in de strijd tegen discriminatie en geweld ten aanzien van LGBTQI+-personen.”
“Het verschil met de voorgaande plannen is dat het maatschappelijk middenveld wordt betrokken bij het volledige voorbereidingsproces en dat een intersectionele aanpak wordt gehanteerd. De acties van dat nieuwe plan trachten een antwoord te bieden op de behoeften van de LGBTQI+-personen mede door het engagement van zowel onze regering als de organisaties van het maatschappelijk middenveld die bereid zijn om op het terrein te werken.”
“Die specifieke acties zullen gericht verlopen per beleidsdomein en per kwetsbare groep, waardoor wij een grotere impact kunnen hebben en nauwkeurigere gegevens kunnen verzamelen bij de monitoring van de implementatie van het plan.”
Bloeddonatie herzien
Schlitz wil de huidige regeling van bloeddonatie door homo- en biseksuele mannen herzien.
“Sinds 2017 mogen homoseksuele mannen overigens bloed doneren, maar alleen na een periode van onthouding (zelfs met een vaste sekspartner) van één jaar (twaalf maanden).”
“De gezondheidscrisis heeft eens te meer aangetoond hoezeer wij bloeddonaties nodig hebben. Elke donor is kostbaar. We zullen de huidige omstandigheden beoordelen, met name in relatie tot de wetgeving van andere Europese landen, en mogelijk de Belgische wetgeving dienovereenkomstig aanpassen.”
Nog geen aandacht voor singles
De beleidsnota heeft verder oog voor antisemitisme, afrofobie, islamofobie, Romafobie, anti-Aziatisch racisme en racisme jegens migranten. Er is aandacht voor discriminaties op het werk, personen met een handicap. De rol van België oo het wereldtoneel.
Maar singles en singlefobie of aandacht voorde benadeling van alleenwoners is er nog niet.
Beeld: Wikipedia