20 november is Transgender Day of Remembrance, Transgenderherdenkingsdag of Transgender Gedenkdag

Jaarlijks vindt op 20 november de gedenkdag voor transgender personen die werden vermoord plaats: Transgender Day of Remembrance (TDoR), Transgenderherdenkingsdag of Transgender Gedenkdag. Dat laatste is vooral in Nederland gebruikelijk.

Het project Transrepect versus Transphobia (TvT) van Transgender Europe (TGEU) publiceert elk jaar op deze dag een update van de Trans Murder Monitoring (TMM).

Het voorbije jaar werden wereldwijd 350 transgender en genderdiverse personen vermoord, waarvan de meerderheid in Brazilië (152), Mexico (57) en de Verenigde Staten (28). Dit is een stijging van 6% tegenover vorig jaar. Sinds de start van het project in 2008 werden reeds 3.664 vermoorde personen gerapporteerd in 75 verschillende landen. Wat opvalt is een graduele stijging van het aantal moorden per jaar. 

“Daarbij komt nog dat dit aantal zeer waarschijnlijk een onderschatting is, omdat deze data in de meeste landen niet systematisch worden bijgehouden, en slachtoffers door familie, autoriteiten en media vaak misgenderd worden”, voegt Transgender Infopunt (TIP) eraan toe. 

Ook zien we dat 98% van alle vermoorde transgender en genderdiverse personen trans vrouwen of transfeminiene personen waren, en 62% actief was als sekswerker. In Europa werden elf transgender personen vermoord, waarvan 50% migrant was. Transgender vrouwen van kleur of met een migratieachtergrond blijken het meest kwetsbaar en vaker slachtoffer van transfoob geweld.

Beeld: Wikipedia
Bron: Transgender Infopunt

%d bloggers liken dit: