Gay roman ‘Shuggie Bain’ van Douglas Stuart wint Booker Prize

De Schotse schrijver Douglas Stuart (44) heeft de Booker Prize gewonnen voor zijn boek ‘Shuggie Bain‘ waarin een jongen in Glasgow opgroeit in de turbulente jaren 1980. Stuart moest leuren bij 32 uitgevers alvorens gepubliceerd te geraken. 

Met de verkiezing tot beste fictieboek haalt de homoseksuele schrijver maar liefst £50.000 (56.000 euro) aan prijzengeld binnen. De jury noemt het boek een toekomstig klassieker. 

De voormalige modeontwerper uit New York haalde de inspiratie voor zijn bekroonde boek bij zichzelf en hoe hij als homo opgroeide in de door Margaret Thatcher economisch verwoeste stad en zijn relatie die hij had met zijn aan alcoholverslaafde moeder. 

Een Nederlandse vertaling van het boek verschijnt in februari van volgend jaar. 

Het verhaal: Hugh ‘Shuggie’ Bain brengt zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow, Schotland. Zijn moeder Agnes is alles voor Shuggie. Agnes droomt van een ‘echt’ huis en een beetje glamour in haar leven. Ze is getrouwd met een vreemdgaande taxichauffeur maar behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien – haar getoupeerde haar, make-up en parelwitte kunstgebit maken haar tot een Glasgowse Elizabeth Taylor. Terwijl Shuggie worstelt met zijn seksualiteit zoekt Agnes steeds vaker steun in drank. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.

Beeld: Wikipedia
Bron: GayLive.Be, VRT NWS

%d bloggers liken dit: