OUTtv nomineert paus Franciscus en vicepremier Petra De Sutter voor meest LGBT+-vriendelijke mediapersoonlijkheid 2020

OUTtv reikt ook dit jaar de OUT Media Award uit aan de persoon die de LGBT+-gemeenschap op een positieve manier onder de aandacht bracht in de Vlaamse media. Opvallend hierbij is paus Franciscus

Er zijn zeven genomineerden. 

“De nominatie van paus Franciscus is gemakkelijk te verklaren”, legt Marc Putman, ceo van OUTtv Europe, uit. 

“De kerkvorst heeft dit jaar in een documentaire een sterk statement gemaakt waarbij hij achter geregistreerde partnerschappen voor homoseksuelen staat. Hij stelt dat LHBT+-personen het recht moeten hebben om een gezin te vormen. Hij vindt dat ze bij wet een samenlevingscontract moeten kunnen afsluiten zodat ze wettelijk beschermd zijn.”

“De paus neemt hierbij een positie in die afwijkt van de traditionele opvattingen van de Katholieke Kerk en dat geeft ook voor heel wat gelovige LHBT+-personen in Vlaanderen enorm veel steun”, vult OUTtv-gezicht Jens Geerts aan. 

“Zelf ben ik atheïst. Ik zou nooit op de paus stemmen omdat ik het een moeilijke combinatie vind: behoren tot de LHBT+-gemeenschap én gelovig zijn. Maar als ik zie hoeveel het nieuwsbericht over de paus eerder dit jaar gedeeld werd op sociale media, begrijp ik zijn nominatie wel.” 

“In Vlaanderen worden nog steeds heel wat LHBT+ -personen gelovig opgevoed. Ze krijgen waarden mee van hun ouders en grootouders die zeer cis- en heteronormatief gericht zijn en haaks staan op hoe ze zich vanbinnen voelen. Voor deze LHBT+-mensen is het leven een dagelijkse worsteling, waarbij kiezen tussen de ideologie van hun familie en eigen identiteit vaak een tweestrijd is. De recente uitspraken van de paus zijn dus een mooie tussenweg”, vervolgt Geerts. 

“Ondanks de Bijbel homoseksualiteit duidelijk verwerpt, steekt de paus alsnog een hand uit naar LHBT+-personen en dat is uitzonderlijk. Een leider van de katholieke kerk die niet stigmatiseert en veroordeelt: je kan je niet voorstellen hoe belangrijk dat is. De verklaring van de paus, die de moeite doet om de LHBT+-gemeenschap niet te marginaliseren, kan een enorme stap zijn voor gelijke mensenrechten. En het is die stap die we in de verf willen zetten. Natuurlijk is er nog veel werk aan de winkel, maar als wij voldoende aandacht geven aan deze stap, is een volgende misschien weer mogelijk,” besluit Geerts.

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars omvatten Conchita Wurst, ex-premier Charles Michel (MR), K3, Bo Van Spilbeeck en ‘Belgium’s Got Talent‘-kandidaat Lola McQueen.

Vorig jaar brachten meer dan 1.500 Vlamingen hun stem uit. Stemmen op de genomineerden van 2020 kan tot en met 11 december via de website www.out.tv. De winnaar wordt eind dit jaar uitgeroepen.

Beeld: Timothy Junes
Bron: OUTtv

Een gedachte over “OUTtv nomineert paus Franciscus en vicepremier Petra De Sutter voor meest LGBT+-vriendelijke mediapersoonlijkheid 2020

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: