NEDERLAND | Campagne #TotHier tegen seksueel geweld

Kenniscentrum seksualiteit Rutgers in Nederland is gestart met de campagne #TotHier, tegen seksueel geweld. Rutgers werkte hiervoor samen met slachtoffers en met middenveldorganisaties zoals COC Nederland

“Seksueel geweld komt nog veel te vaak voor. Het is tijd dat een nieuwe generatie opgroeit met respect voor elkaars grenzen en wensen, zodat minder mensen slachtoffer worden van seksueel geweld. De overheid moet ook in actie komen en veel meer investeren in het voorkomen van seksueel geweld”, vindt Rutgers. 

“Seksueel geweld maakt geen onderscheid naar seksuele oriëntatie, genderidentiteit en geslachtskenmerken. Ook in de LHBTI-gemeenschap krijgen teveel mensen er mee te maken”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

“Daarom zeg ik: tot hier en niet verder, stop seksueel geweld.”

Petitie

Elke relatie en elke sekspartner moet gewenst en gelijkwaardig zijn, zowel online als offline. Toch tekenen seksueel geweld, ongewenste aanrakingen en grensoverschrijdend gedrag nog steeds vele levens. Meer dan de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen in Nederland heeft weleens te maken gehad met seksueel geweld. Vaak met levenslange psychische en maatschappelijke schade als gevolg.

Daarom startte Rutgers de petitie #TotHier

Preventie op politieke agenda

Met het oog op de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2021, moet de preventie van seksueel geweld hoog op de politieke agenda komen.

“Er gebeurt te weinig. De politiek is aan zet”, zegt Rutgers-directeur Ton Coenen

“De overheid moet veel meer investeren in betere seksuele voorlichting op school en daarbuiten, betere opleidingen voor betrokken professionals en meer publiekscampagnes om de cultuur rond seks in Nederland te verbeteren.”

Momenteel is de aanpak van de overheid vooral gericht op signalering en hulpverlening. 

“Dat is ontzettend belangrijk. Slachtoffers moeten zo snel en zo goed mogelijk worden geholpen. Maar zonder de focus op preventie is het dweilen met de kraan open en komen er elke dag weer nieuwe slachtoffers bij. Het geweld moet stoppen en daarom zeggen wij #TotHier”, zegt Ton Coenen.

Jongeren

Uit een peiling van Rutgers in 2020 onder 1.000 jongeren blijkt dat 80% van de jongeren vindt dat er op school verplicht les moet worden gegeven over het herkennen en respecteren van grenzen. Maar liefst 74% van de jongeren vindt dat een nieuwe regering meer moet investeren in het voorkomen van seksueel geweld.

“Het is opvallend dat jongeren van alle politieke kleuren de preventie van seksueel geweld in meerderheid belangrijk vinden. Van VVD en PvdA tot ChristenUnie en SP.”

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: