Helft Fransen beschermt zich niet tegen hiv bij een nieuwe sekspartner

In Frankrijk denkt 82% van de hetero’s zeer weinig risico te lopen op hiv. 63% van de homo- en biseksuele mannen denkt dit ook. Een op de twee Fransen beschermt zich dan ook niet tegen hiv waaneer deze seks heeft met een nieuwe sekspartner. 

Harris Interactive voerde een bevraging in opdracht van Gilead, de producent van PrEP-pil Truvada

Hiv-preventie werkt ook in Frankrijk goed. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses bij mannen die seks hebben met mannen (MSM, HSH in het Frans) daalt. In 2018 was 56% van de nieuwe diagnoses het gevolg van heteroseks. 

Kennis

De kennis rond hiv is slecht. 27% denkt hiv te kunnen oplopen door te kussen. 36% gelooft dat een muggenbeet hiv kan overdragen. 

N=N

Het concept N=N – niet meetbaar is niet overdraagbaar – is ver van ingeburgerd in Frankrijk. 84% denkt hiv te zullen oplopen door onbeschermde seks te hebben bij iemand die N=N is. Veruit de meeste mensen met hiv die hiertegen medicatie nemen zijn N=N. 

Verantwoordelijkheid verleggen

De helft beschermt zich dus niet bij een eerste keer seks bij een nieuwe partner. Bij 50-plussers is dat 30%. Bij de groep 15 tot 24 jaar 43%. 

De Fransen leggen de verantwoordelijkheid bij de partner met hiv. 65% zegt beschaamd te zijn te daten met iemand met hiv. 62% noemt die partner de onvoorzichtige. 25% vindt het gênant een collega met hiv te hebben. 

Testen

51% liet zich ooit al testen op hiv. Voor MSM wordt dit aangeraden om de drie maanden of om de tien partners. 

Beeld: Wikipedia
Bron: Têtu

%d bloggers liken dit: