Kaarsen, protest en toespraken om LGBT’s in Hongarije te steunen

Een vijftigtal activisten trokken donderdagavond naar Ukkel om aan de Hongaarse ambassade te protesteren tegen de holebifobe en transfobe Hongaarse regering en om hun steun te betuigen aan LGBT’s in Hongarije. Met kaarsen werd de afkorting LGBT+ gevormd.

De betoging ging uit van Solidarity Action Brussels en LGBT-Oost-Europa-kenner Rémy Bonny.

Democratie afschaffen

In zijn toespraak somde Bonny op wat de regering-Viktor Orbán op zijn kerfstok heeft. Zo kunnen transgender mensen hun geslachtsregistratie niet meer administratief laten wijzigen. De zogeheten legal gender recognition

“Nu wil de regering verder en in de grondwet inschrijven dat LGBTI-mensen tweederangsburgers zijn.”

“Door Hongarije te hervormen naar een ultraconservatieve christelijke cultus wil de regering van Viktor Orbán slechts één ding: democratie afschaffen.”

De Hongaarse premier valt ook met de regelmaat van de klok de Europese Unie. “Tegelijk haalt Hongarije de banden aan met Rusland. Van LGBTQI-kwesties tot energie, kiest de Hongaarse regering Moskou boven Brussel“, aldus Bonny. 

Avondklok

“Een Europa zonder waarden is het niet waard een Unie te noemen. Terwijl Hongaren thuis zitten voor de avondklok, zwijgt de Europese Commissie. “De Commissie reageerde niet toen 48 LGBTI-activisten in Polen werden opgepakt deze zomer.”

Effect

Bonny’s research en activisme blijft niet onopgemerkt. Hongaars minister voor Familiezaken Katalin Novák (Fidesz) noemt Bonny’s werk “laster”. 

Maar voor Bonny is het punt dat democratie in Hongarije ernstig bedreigd is. Hij eist van de Europese Commissie een inbreukprocedure start tegen Hongarije omdat het land EU-garanties van mensenrechten schendt.

“Niemand is gelijk zolang niet iedereen gelijk is.”

Politiek

Ook Sophie Rohonyi (DéFi) en Orry Van de Wauwer (CD&V) spraken. 

Rohoyi is volksvertegenwoordigster. Haar grootouders vluchtten uit Hongarije voor het toenmalig communistisch regime.

Van de Wauwer is Vlaams Parlementslid en senator. Beiden benadrukten het belang van een Europese interventie.

Beeld: Wikipedia

2 gedachten over “Kaarsen, protest en toespraken om LGBT’s in Hongarije te steunen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: