Sensoa-campagne ‘Hiv stopt hier’ brengt echt positief nieuws: geen overdracht van hiv via seks bij weinig virus in het bloed

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, toont leven met hiv vanuit een verrassend positieve invalshoek. Daar is reden toe: wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat overdracht van hiv via seks niet langer mogelijk is. Voorwaarde: de hiv-positieve partner neemt nauwgezet medicatie waardoor de hoeveelheid virus in het bloed zeer laag is.

Dat is goed nieuws voor mensen met hiv en hun partner(s). Het onderdrukken van het virus heeft een positieve impact op de gezondheid van mensen met hiv. Maar het betekent ook dat koppels gewoon zwanger kunnen worden.

Dat geluk delen de hiv-positieve Kenny en zijn vrouw Heidi, die hiv-negatief is, in de eerste campagnespot. Daarin dansen ze samen een sensuele tango.

Het onderstreept meteen de ruimere boodschap van de campagne. 

De instinctieve angst van mensen voor besmetting is nog steeds de basis voor het vooroordeel dat aan hiv kleeft. Die angst is ongegrond. Zelfs seks zonder condoom kan het virus niet overdragen. 

Een mijlpaal in de strijd tegen hiv. Een reden te meer om gewoon te doen tegen mensen met hiv. De spot en de informatie zijn op Allesoverseks.be te bekijken.

N=N

In 2019 bevestigde de afronding van twee studies waar experts al een vermoeden van hadden. Indien de huidige hiv-medicatie getrouw wordt genomen, wordt de hoeveelheid virus in het bloed zodanig onderdrukt dat de aanwezigheid van hiv door een klassieke test niet meer kan vastgesteld worden (“Niet meetbaar”). 

Dat heeft een weinig bekende bijwerking: het hiv-virus kan in dat geval niet meer door seksueel contact, zelfs onbeschermd, overgedragen worden (“Niet overdraagbaar”). 

In de eerste PARTNER-studie waren 888 koppels in 14 Europese landen gedurende enkele jaren gevolgd waarbij één partner hiv-positief was en één partner negatief. De positieve partner nam getrouw medicatie. Deze koppels hadden 58.500 maal seks met elkaar zonder condoom. 

Geen enkele overdracht met het hiv-virus werd vastgesteld. 

De tweede PARTNER-studie deed dit over, maar met 800 gay koppels. Deze hadden 77.000 maal seks zonder condooms. En ook hier, geen overdracht van hiv.  

Hoog tijd om dit bekend te maken, dacht Sensoa. Ook in andere landen worden daar campagnes over opgezet. 

België scoort goed

Sleutelelement is dus de behandeling. En daarin scoort België opvallend goed.

91% van de mensen met hiv weet dat ze hiv hebben, daarvan is 92% in behandeling en daarvan heeft 94% een onderdrukte virale lading (niet-meetbare virale lading). 

Dat betekent dat in België de overgrote meerderheid van mensen met hiv niet langer hiv overdraagt. De nieuwe diagnoses met hiv die er jaarlijks nog bijkomen, ook al zitten die al sinds 2012 in dalende lijn, zijn te wijten aan de kleine groep van mensen die hun status (nog) niet kent.

Hiv stopt hier

De campagne van Sensoa brengt dit nieuws vanuit een positieve insteek en met de hulp van mensen met hiv zelf. In de eerste campagnespot zijn dat Kenny en Heidi. 

In de spots die de volgende maanden via sociale media gelanceerd worden, komen een homokoppel (waarbij de ene het virus heeft, de ander niet) en een koppel met Afrikaanse roots aan bod. Gevoelens als liefde, affectie en genegenheid bepalen de sfeer.

“We verpakken de inhoudelijke boodschap (hiv kan niet meer overgedragen worden via seks) in een situatie waarin emoties en sensualiteit centraal staan”, zegt Sensoa-woordvoerder Boris Cruyssaert.

“Op die manier tackelt Sensoa het stigma dat nog steeds aan hiv kleeft. Uit de Sensoa-nodenbevraging van mensen met hiv bleek immers dat ‘stigma’ het belangrijkste probleem is voor mensen met hiv. Op de vraag wat mensen nodig hebben om beter te kunnen leven met hiv antwoordt 41% spontaan ‘minder stigma in de samenleving’.”

Niet alleen mensen met hiv werken mee aan de campagne. Sensoa informeerde ook de huisartsen via de beroepsorganisatie Domus Medica en de Hiv-referentiecentra die mensen met hiv ondersteunen.

Betekent dit het einde van het condoom?

Dit nieuws betekent niet het einde van de klassieke preventieboodschap waarin het condoom centraal staat. Nieuwe besmettingen gebeuren immers, net zoals bij corona, voornamelijk door mensen die geen symptomen hebben en zelf niet weten dat ze besmet zijn. 

Maar een goede behandeling maakt wel deel uit van wat combinatiepreventie genoemd wordt: de combinatie van gedragsadviezen (veilig vrijen, condoomgebruik), makkelijk kunnen testen en biomedische initiatieven (snelle start hiv-medicatie en Pre-Exposure Profylaxis of PrEP (= preventief gebruik van hiv-medicatie).

Dat is dé manier om hiv een halt toe te roepen.

Bovendien blijft het condoom een ideale manier om te beschermen tegen hiv én soa’s.

Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V):  “Iedereen heeft recht op correcte informatie. Sensoa wil betrouwbare en volledige informatie geven, ook over onderwerpen waar onduidelijkheid over bestaat. Mensen met hiv ervaren vaak negatieve en afwijzende reacties. Het is helemaal niet nodig om angstig te zijn of afkeer te hebben van hiv-positieve personen. Een juiste inschatting van risico’s en kennis over hoe het is om te leven met hiv, kan het beeld dat mensen over personen met hiv hebben, bijstellen op een positieve manier en dat is exact wat Sensoa met deze campagne wil doen.”

Beeld: Sensoa
Bron: Sensoa

Een gedachte over “Sensoa-campagne ‘Hiv stopt hier’ brengt echt positief nieuws: geen overdracht van hiv via seks bij weinig virus in het bloed

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: