Genomineerden Çavaria Awards 2021: Kartonnen Dozen, LGBT’s op tv, protest tegen homofobie

Çavaria reikt op 30 januari haar jaarlijkse awards uit tijdens Sparkle. Het evenement zal dit jaar online doorgaan.

De LGBTQI-koepel rijkt prijzen uit voor de meest geslaagde actie of campagne – Çavaria Campaign Award – en voor een medium die LGBQI’s positief in de kijker zette. De Çavaria Media Award

Genomineerd voor Çavaria Campaign Award

  • Protest to support Polish LGBT+ community ‘You will never walk alone. Brussels will walk with you!’: Çavaria nomineert deze actie omdat het een duidelijke solidaire boodschap is vanuit LGBTI-activisten (en sympathisanten) uit de hele Europese Unie. De activisten lieten hun stem luid horen wanneer er mensenrechten werden geschonden binnen een EU-lidstaat. En roepen de Europese instellingen op om actie ondernemen. Op 19 augustus organiseerden ze dan ook een (Covid-proof) protestactie in Brussel tegen het schenden van de mensenrechten wat betreft LGBTI-rechten. Dat is voor çavaria zeer belangrijk, aangezien wij ons ook inzetten voor die duurzame internationale solidariteit. 
  • Actie in verband met situatie in Marokko: #Queer_Revolution_Morocco. Sofia Talouni, een influencer op Instagram, zette Marokkanen aan om queers op te sporen via datingapps. De Marokkaanse LGBTI+-gemeenschap reageert op de online klopjacht met ‘#Queer_Revolution_Morocco’. Een aantal Belgisch-Marokkaanse en Nederlands-Marokkaanse queers en bondgenoten maakten een filmpje om de boodschap te verspreiden. Çavaria nomineert deze actie vanwege de mooie, sterke en verbindende boodschap. Bovendien is het ook een duidelijke actie voor duurzame internationale solidariteit, waar çavaria zich ook voor inzet.  
  • Kaarsenwake voor holebi-vluchtelingen in Kakuma in Kenia. Çavaria nomineert de LGBTI-activisten die op 3 oktober 2020 een kaarsenwake op de Antwerpse Scheldekaaien organiseerden. Ze wilden daarmee de aandacht vestigen op het lot van een grote groep holebi en transgender vluchtelingen in het vluchtelingenkamp in het Keniaanse Kakuma. Çavaria nomineert de actie omdat die solidariteit toont aan mensenrechten voor LGBTI-personen wereldwijd. Dat is voor çavaria zeer belangrijk, aangezien wij ons ook inzetten voor die duurzame internationale solidariteit. 
  • GO Atheneum van Mariakerke. Het GO Atheneum van Mariakerke werd genomineerd omdat ze een duidelijke boodschap meegeven aan hun leerlingen: iedereen mag zichzelf zijn. Ze riepen hun leerlingen op om 22 oktober in een rok naar school te komen, ongeacht hun genderidentiteit. Daarmee maken ze duidelijk dat ze niet akkoord gaan met de traditioneel binaire opvatting van het schoolreglement. Çavaria ijvert zelf actief naar inclusievere schoolomgevingen, en nomineert dan ook het GO Atheneum van Mariakerke omdat zij hier actief aan werken. 

Genomineerd voor de Çavaria Media Award 

  • Boer zkt vrouw‘: Het nieuwste seizoen van ‘Boer zkt vrouw’ op VTM zorgde voor een primeur: de 25-jarige Tristan Swennen uit Ellikom ging namelijk opzoek naar een man om zijn leven mee te delen. Daarmee was er voor het eerst ook een ‘boer zoekt man’ in het programma. Tristan wil daarmee helpen om het taboe over homo’s in de boerenwereld te verbreken. Çavaria nomineert dit programma omdat de LGBTI+-representatie in televisieprogramma’s zeer belangrijk is voor de zichtbaarheid van onze beweging. 
  • Boekhandel Kartonnen Dozen. Çavaria nomineert boekhandel Kartonnen Dozen omdat het een unieke winkel is in hun branche die enorm veel betekent voor de LGBTI+-community en bijdraagt aan de zichtbaarheid. Het is de enige Nederlandstalige LGBTI-boekhandel in de wereld. Ze zetten zich in voor LGBTI+-auteurs en organiseren ook regelmatig evenementen, lezingen… Ze richten zich niet enkel op de LGBTI+-community zelf, maar tonen ook aan de samenleving wat LGBTI+-personen allemaal neerzetten op vlak van cultuur. Bovendien is de winkel een knusse en gezellige plek waar werkelijk iedereen welkom is en zich ook welkom voelt. 
  • Boek ‘Gloei’ van Edward van de Vendel: In het boek ‘Gloei’ laat de populaire Nederlandse kinderboekenschrijver en -dichter Edward van de Vendel eenentwintig jongeren tussen de zestien en de drieëntwintig jaar aan het woord. Hun ontroerende persoonlijke verhalen geven een breed beeld van de ‘queer’ jongeren van nu. Çavaria nomineert dit boek omdat de verhalen hier zeer mooie representatie en zichtbaarheid geven aan de diversteit binnen de LGBTI+-beweging. 
  • #LikeMe‘. De jeugdserie ‘#LikeMe’ gaat over een groep jongeren en hun avonturen in een middelbare school. Het is een samenwerking tussen Ketnet en Fabric Magic Producties. In het verhaal is er aandacht voor het huwelijk tussen twee mannen. Die twee mannen zijn de ouders van een van de hoofdpersonages en één ervan komt uit de voetbalwereld. In de sportwereld rust er vaak nog een sterk taboe op LGBTI+-personen. Deze serie draagt bij aan het bespreekbaar maken en doorbreken van dat taboe. Çavaria nomineert dit programma dus vanwege de positieve aandacht en representatie van het LGBTI-thema bij de jeugd.  

Voor deze awards kan je stemmen. Mogelijk, maar niet per se, reikt çavaria ook een lifetime achievement award uit. 

Beeld: Timothy Junes
Bron: ZiZo

%d bloggers liken dit: