Çavaria en Massimadi houden evenement ‘Intersectioneel Vlaams middenveld’ op 10 december

Hoe kan de Vlaamse verenigingswereld inclusiever en meer intersectioneel, worden, denken en werken? Op basis van deze vraag organiseren het festival Massimadi Brussel en çavaria een online interactief evenement op 10 december.

Het eerste deel van de avond wordt georganiseerd door Massimadi Brussel en zal er worden gediscussieerd op basis van filmfragmenten van ‘Black LGBTQI People: Here We Are‘. 

In het tweede deel van de avond zal çavaria presenteren hoe ze intersectionaliteit in de LGBTQI+-gemeenschap wil versterken. Deze presentatie zal worden gevolgd door een discussie. De avond zal worden gemodereerd door Nyra Hens van BeHuman

Intersectionaliteit verwijst naar de situatie van mensen die tegelijkertijd verschillende vormen van gelaagdheid, overheersing of discriminatie in een samenleving ervaren. 

De film ‘Black LGBTQI People: here we are’ geeft in het bijzonder een stem aan zwarte LGBTQI+-mensen die hun (goede en slechte) ervaringen delen in zwarte gemeenschappen en in de LGBTQI+-wereld. 

 “De film is pas in de zomer opgenomen, maar het is nog niet voor het grote publiek uitgezonden”, zegt Jenebah Kamara, projectmedewerker Jabari bij Wel Jong Niet Hetero en çavaria. 

“De mensen die in de film voorkomen hebben verschillende identiteiten, ervaringen en staan op andere punten in hun leven. Ze vertellen wat ze denken en voelen over de Belgische queer scene, en geven ook uitleg en tips over hoe het voelt wanneer ze witte organisaties binnenkomen. Het zijn mooie getuigenissen van mensen waarbij ze gemeenschappelijk hebben dat ze zwart zijn en als LGBTQI+-identificeren.’

Kamara vindt dat dit evenement zeker nodig is. “Er is een verschil tussen op papier zeggen dat een organisatie intersectioneel is, en het in de praktijk uitvoeren”, zegt Kamara. 

“Het mooie aan dit evenement is dat Massimadi dit zelf organiseert, waardoor de doelgroep de leiding neemt, betrokken wordt en betaald wordt voor hun werk.”  

“Bepaalde doelgroepen worden systematisch uitgesloten, en hopelijk kan er een shift komen. Met corona hebben we veel meegemaakt, maar het heeft ook nog eens het pijnpunt blootgelegd dat men mensen een veilige plek moeten geven.”

Kamara hoopt dat dit evenement witte organisaties een push kan geven om niet in de theorie te blijven hangen, maar ook concrete stappen naar intersectionaliteit te zetten. “Çavaria en de roze huizen zijn een van de organisaties die die stappen moeten zetten.”

Massimadi

Het Massimadi-filmfestival vertoont vooral films van zwarte LGBTI+-personen zodat het publiek een diverser beeld krijgt van de LGBTI+-gemeenschap. De organisatie maakt deel uit van de vzw Les identiés du Baobab

“Het Massimadi-filmfestival is geen nieuw fenomeen, het bestaat al tien jaar in België en je kunt soortgelijke initiatieven ook in het buitenland terugvinden”, besluit  Kamara.

Het evenement is gratis, maar er zijn een beperkt aantal plaatsen

Beeld: Timothy Junes
Bron: çavaria

%d bloggers liken dit: