Frédéric Chopin schreef homoromantische brieven

De Zwiterse muziekjournalist Moritz Weber maakte een podcast over de homoromantische brieven van componist Frédéric Chopin (1810-1849).

Weber had eerder dit jaar onderzoek gedaan naar brieven die Chopin had geschreven, ontdekte een “vloed van liefdesverklaringen voor mannen”. Zijn bevindingen werden onderzocht in de twee uur durende podcast ‘Chopins Männer‘ van de Zwitserse omroep SRF.

Weber hield daarbij vol dat een deel van het schrijven van de componist opzettelijk verkeerd moet zijn vertaald.

In een brief zei Chopin dat geruchten over zijn liefdesaffaires een “dekmantel waren voor verborgen gevoelens”, en dat zijn schrijven ook zinspeelde op een interesse in cruisen in openbare toileztten. 

In een brief aan een mannelijke schoolvriend schreef hij “Je houdt er niet van om gekust te worden. Staat u mij toe dit vandaag te doen. Je moet betalen voor de smerige droom die ik gisteravond over je had.”

Er zijn 22 brieven geregistreerd van Chopin aan dezelfde vriend, Tytus Woyciechowski, en hij begon ze vaak met “mijn liefste leven” en tekende af: “Geef me een kus, liefste minnaar.”

In een brief uit 1829 aan Woyciechowski schreef Chopin: “Mijn ideaal, die ik trouw dien, over wie ik droom.”

Tegenwind

Deze homoromantische interpretatie wordt niet overal positief onthaald. Fryderyk Chopin Instituut in Warschau in Polen zegt dat ‘ideaal’ van de componist vrouwen zijn, ondanks dat de oorspronkelijke brief de mannelijke versie van het Poolse zelfstandig naamwoord gebruikte. 

Een woordvoerder van het instituut geeft in de podcast toe dat er geen echt bewijs was dat Chopin relaties met vrouwen had gehad, alleen geruchten en verhalen van familieleden.

Of de bewerking van Chopins liefdesleven nu opzettelijk was of niet, Weber zei dat hij hoopt dat het uitlichten van zijn geaardheid mensen zal helpen zijn muziek beter te begrijpen. 

Weber voegde eraan toe: “Het feit dat Chopin een deel van zijn identiteit lange tijd moest verbergen, zoals hij zelf in zijn brieven schrijft, zou een stempel hebben gedrukt op zijn persoonlijkheid en zijn kunst. Muziek stelde hem in staat zich volledig uit te drukken, omdat pianomuziek het voordeel heeft dat het geen woorden bevat.”

Beeld: FotoShopTops, Pixabay
Bron: Têtu, Holebi.info

%d bloggers liken dit: