Mensenrechtencommissaris Raad van Europa: Polen moet ophouden LGBTI’s te stigmatiseren

“Beleidsmakers en opiniemakers in Polen moeten ophouden een sfeer van haat onverdraagzaamheid jegens LGBTI-mensen te promoten en horen in tegendeel het respect voor hun mensenrechten te bevorderen.” Dat schrijft Dunja Mijatović, commissaris voor de Mensenrechten bij de Raad van Europa.

Haar ploeg schreef hierover een memorandum. Dat is Latijn voor “wat onthouden moet worden”

De problemen in Polen zijn bekend. Op wettelijk vlak worden holebigezinnen niet erkend en moeten transgender burgers hun geslachtsaanduiding willen laten wijzen, passeren langs de rechtbank. 

Mijatović is dan wel tevreden met de openlijke steun voor LGBTI’s in Warschau maar ze is bezorgd om de steden en gemeenten die zich vrij van LGBT-ideologie  verklaren

Het feit dat homofoben en transfoben LGBT’s zien als een ideologie, noemt Mijatović ook gevaarlijk. Ze ziet daarin een ontmenselijking. 

Ontmenselijking, haatspraak, geweld, niet-erkenning. De mensenrechtencommissaris roept Polen op deze tendens te stoppen met antidiscriminatiewetgeving en het respect van mensen en mensenrechten. 

Reactie Polen

Polen kreeg de kans te reageren op het memorandum. Het land relativeert de aantijgingen, zegt dat mensenrechten wel beschermd worden en dat Europese regelgeving niet zo ver gaat in het beschermen van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en seksekenmerken. In het jargon: SOGIESC. 

Beeld: Wikipedia
Bron: AFP, Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa

%d bloggers liken dit: