30.000 euro extra voor LGBT-hulplijn Lumi

LGBT-hulp- en infolijn Lumi, van çavaria, krijgt volgende jaar 30.000 euro meer subsidies van de Vlaamse Overheid. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen – hijzelf gebruikt Samenleven – Bart Somers (Open Vld) beslist op vraag van Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V). 

Lumi, de vroegere Holebifoon, is een opvang- en infolijn voor iedereen die vragen heeft over seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie (SOGIE).  Vrijwilligers luisteren er anoniem, gratis en zonder vooroordelen naar de vragen en de bekommernissen van iedereen die hen contacteert.  

Dit zijn niet enkel mensen die worstelen met of vragen hebben over hun seksuele voorkeur of gender. Ook ouders, familie, partners, vrienden, leerkrachten en hulpverleners kunnen er met hun vragen terecht.  

Minister Somers ging in op de vraag van Van de Wauwer om 30.000 euro extra voor Lumi te voorzien. “Het is sowieso al niet makkelijk om met vragen over gender en seksuele voorkeur naar buiten te komen, maar het gebrek aan sociaal contact en de donkere wintermaanden zorgen ervoor dat mensen extra nood hebben aan een babbel en een luisterend oor. Lumi heeft het aantal binnenkomende oproepen de afgelopen periode quasi zien verdubbelen”, aldus Somers.

Verdubbeling

Sedert het begin van de coronacrisis is het aantal oproepen bij Lumi bijna verdubbeld. 

“Dat hoeft ook niet te verwonderen”, duidt Van de Wauwer. “De corona-epidemie brengt heel wat mensen in onzekerheid. Vragen en bekommernissen waar mensen mee zitten of mee geconfronteerd worden (eenzaamheid, depressieve gevoelens, onzekerheid,…) worden enkel nog intensiever. Op zo’n momenten is het belangrijk dat mensen terecht kunnen bij hulplijnen.

Meer inzet van mensen en middelen

“Al die vragen op een kwalitatieve manier beantwoorden vergt van de betrokken organisaties natuurlijk een verhoogde inzet van mensen en middelen”, verantwoordt Van de Wauwer deze financiële steun. “Lumi werkt dan wel met vrijwilligers, maar ook zij moeten goed omkaderd en getraind worden om kwaliteitsvolle gesprekken te voeren.”

Rekening houdend met dit gegeven werden de middelen voor bepaalde hulplijnen recent ook verhoogd.  Er bestaan immers verschillende hulplijnen. 

Zo heeft Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) ook extra middelen uitgetrokken voor de hulplijn voor jongeren en kinderen Awel, omdat ook zij het aantal oproepen de laatste maanden gevoelig zag stijgen.

30.000 euro extra voor Lumi

Minister Somers voorziet daarom 30.000 euro extra voor holebifoon Lumi voor 2021, bovenop de 40.000 euro die Lumi al krijgt. 

“Op deze manier kan Lumi een kwaliteitsvolle dienstverlening blijven verzekeren.

Dank u vrijwilligers”, zegt Van de Wauwer. 

“Naast de minister wil ik vooral ook de vele vrijwilligers van Lumi bedanken. Lumi kan haar dienstverlening immers enkel verzekeren dankzij hen. Dit zijn mensen, vaak uit de regenbooggemeenschap of hun omgeving, die zich volledig onbaatzuchtig inzetten. Die het beste van zichzelf geven, veel meer dan enkel een luisterend oor, om het welbevinden van velen te verbeteren.” 

“De hashtag #samentegencorona is vandaag populair, deze vrijwilligers zetten deze leuze ook om in de praktijk. Dankzij de extra middelen kan Lumi nog meer vrijwilligers opleiden en coachen tot experten die fantastisch werk leveren.”

Opleiden

“Met de bijkomende middelen kan Lumi op korte termijn extra vrijwilligers opleiden zodat mensen die het wat moeilijker hebben of met vragen zitten, geholpen kunnen worden. Het is belangrijk dat we er voor elkaar zijn”, aldus Bart Somers.

Lumi.be.

Beeld: Orry Van de Wauwer, Bart Somers
Bron: Orry Van de Wauwer

%d bloggers liken dit: