Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen sleept Twitter voor de rechter voor wraakporno

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) dient een strafklacht in tegen Twitter. Het sociaal medium weigerde naaktbeelden te verwijderen die verspreid werden zonder toestemming van het slachtoffer.  

Sinds 1 juli heeft het Instituut de bevoegdheid om slachtoffers bij te staan wiens intieme beelden zonder toestemming worden verspreid. Enige tijd geleden klopte een slachtoffer bij het Instituut aan omdat haar naaktbeelden zonder toestemming op Twitter werden geplaatst. 

Het Instituut verzocht het platform om deze meteen te verwijderen. Twitter weigerde dat. Daardoor is het in strijd met de nieuwe Belgische wet die de verspreiding van niet-consensuele naaktbeelden verbiedt.  

Naast de weigering om een beeld te verwijderen, stelde het Instituut vast dat de procedures van Twitter problematisch zijn. Ten eerste verwijdert Twitter de beelden soms pas maanden na de aanvraag. Ten tweede wordt aan het slachtoffer gevraagd persoonlijke informatie te geven. 

Hiermee ontmoedigt Twitter de snelle verwijdering van deze beelden. 

“We nemen deze stap niet lichtzinnig”, zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens

“In de eerste plaats richten we ons tegen personen die beelden verspreiden. Maar sociale media moeten ook hun verantwoordelijkheid opnemen en slachtoffers niet afschrikken. En dat is exact wat Twitter doet”.   

Twitter lag al eerder onder vuur voor het gebrek aan actie tegen de verspreiding  van naaktbeelden zonder toestemming. 

In 2017 werd het beleid van Twitter hierop aangepast. Toch lijkt het sociale medium in de praktijk nog steeds onvoldoende actie te ondernemen.  

Het debat rond de rol van sociale media in de strijd tegen online seksueel geweld woedt tegenwoordig volop. Het Instituut streeft naar een goede samenwerking met sociale media, maar zal niet nalaten juridische stappen te ondernemen wanneer slachtoffers in de kou blijven staan.  

Beeld: AJEL, Pixabay
Bron: Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

%d bloggers liken dit: