ANTWERPEN | Singles maken minder kans op huurwoning

Vrouwen, mensen met een niet-Belgische naam en mensen met een fysieke handicap maken beduidend minder kans op een huurwoning in Antwerpen. Holebikoppels worden niet gediscrimineerd. Singles maken minder kans

Dat blijkt uit praktijktests uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel. Prof. dr. Pieter-Paul Verhaeghe, Billie Martiniello en Abel Ghekiere van de vakgroep sociologie van de VUB onderzochten discriminatie op de professionele huurwoningmarkt van Antwerpen. Het ging om een academische nulmeting met praktijktesten in opdracht van het Antwerpse stadsbestuur.

De focus van de praktijktests lagen duidelijk niet op alleenwoners. Maar er staat in het onderzoek wel dit: “De uitnodigingskans voor een vrouw met een Belgische naam ligt een pak hoger ligt wanneer ze als koppel contact opneemt met een makelaar (een uitnodigingskans van 54%) dan wanneer ze alleen contact opneemt (een uitnodigingskans van 39%).” 

“Voor mannen geldt dit verschil minder: 51% bij een contactname als koppel versus 47% bij een individuele contactname.”

Over holebi’s 

“We onderzochten enkel de discriminatie van homoseksuele en lesbische koppels, terwijl de LGBTI-gemeenschap veel diverser is dan deze twee categorieën.”

Namelijk singles en mensen in een polyamoreuze relatie. 

Samenvatting van het onderzoek.
Het onderzoek.

Beeld: PublicDomainPictures, Pixabay
Bron: Pieter-Paul Verhaeghe, VUB

%d bloggers liken dit: