Helft Oost-Vlaamse steden en gemeenten heeft een schepen voor Gelijke Kansen

51% van de steden en gemeenten in Oost-Vlaanderen heeft een schepen van Gelijke Kansen. Dat blijkt uit een onderzoek gevoerd door de vijf regenbooghuizen van Vlaanderen

Oost-Vlaanderen scoort daarmee iets minder dan het Vlaamse gemiddelde, dat op 56% staat.

“Alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten hangen steeds de regenboogvlag uit tijdens de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei. Dit is een enorm krachtig signaal”, geeft Casa Rosa-voorzitter Fleur De Baerdemaeker aan.

“Toch onderneemt minder dan de helft (45%) andere acties omtrent gender en seksuele diversiteit. Het onderzoek leert ook dat slechts 23% van de lokale bibliotheken in Oost-Vlaanderen literatuur over het holebi- en transgenderthema ter beschikking heeft. Dat aantal moet omhoog.”

Impact op inwoners

Een lokaal beleid heeft een enorme impact op het dagelijks leven van elke burger, ook op LGBTI-inwoners. 

Het leven van mensen speelt zich immers in eerste plaats af in hun straat, wijk, gemeente of stad. Op federaal en gemeenschapsniveau is de laatste vijftien jaar heel erg ingezet op het gelijkschakelen van wetgeving voor LGBTI-personen. 

“Onze wetgeving is verbeterd, maar de samenleving groeit te traag mee. De heteronorm houdt holebi’s onzichtbaar, het binaire ‘man of vrouw’-denken is hardnekkig ingebakken en ingeprent”, aldus de voorzitster van het Oost-Vlaams regenbooghuis.

Gemeenten en lokale instellingen kunnen en moeten het verschil maken en de verantwoordelijkheid opnemen voor het welzijn van hun inwoners. 

“Het onderzoek toont aan dat er al heel wat dingen op lokaal niveau gebeuren maar met dit thema nog steeds te weinig rekening wordt gehouden in beleidsnota’s en in de werking”, zegt Fleur De Baerdemaeker. 

“We willen met de resultaten van dit onderzoek steden en gemeenten inspireren en blijvend motiveren om te werken aan hun inclusie- en gelijke kansenbeleid. Ook kleine aanpassingen, zoals het vermelden van de contactgegevens van Lumi of van het regionaal regenbooghuis, kunnen het verschil maken.”

Beeld: Wikipedia
Bron: Casa Rosa

Een gedachte over “Helft Oost-Vlaamse steden en gemeenten heeft een schepen voor Gelijke Kansen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: