Ruim 60 % van de Limburgse steden en gemeenten heeft een schepen voor Gelijke Kansen

Ruim 60% van de steden en gemeenten in Limburg heeft een schepen voor Gelijke  Kansen. Dat blijkt uit een onderzoek gevoerd door de vijf provinciale regenbooghuizen. 

Limburg scoort daarmee iets hoger dan het Vlaamse gemiddelde (56%).

“Alle Limburgse steden en gemeenten hangen steeds de regenboogvlag uit op de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei. Dit is een enorm krachtig signaal”, geeft Manon van Engelen van Regenbooghuis Limburg aan. 

“Toch onderneemt maar een derde van de gemeenten (33%) andere acties omtrent gender en seksuele diversiteit. Dat aantal kan omhoog, om doorheen het jaar ook regelmatig een boodschap de wereld in te sturen dat men aandacht heeft voor een lokaal gelijke kansenbeleid.”

Impact op inwoners

Een lokaal beleid heeft een enorme impact op het dagelijks leven van elke burger, ook op LGBTI-inwoners. Het leven van mensen speelt zich immers in eerste plaats af in hun straat, wijk, gemeente of stad. Op federaal en gemeenschapsniveau is de laatste 15 jaar heel erg ingezet op het gelijkschakelen van wetgeving voor LGBTI-personen. 

“Onze wetgeving is verbeterd, maar de samenleving groeit te traag mee. De heteronorm houdt holebi’s onzichtbaar, het binaire ‘man of vrouw’-denken is hardnekkig ingebakken en ingeprent”, aldus Van Engelen.

Gemeenten en lokale instellingen kunnen en moeten het verschil maken en de verantwoordelijkheid opnemen voor het welzijn van hun inwoners. 

“Het onderzoek toont aan dat er al heel wat dingen op lokaal niveau gebeuren, maar met dit thema nog steeds te weinig rekening wordt gehouden in beleidsnota’s en in de werking”, zegt Regenbooghuis Limburg.

“We willen met de resultaten van dit onderzoek steden en gemeenten inspireren en blijvend motiveren om te werken aan hun inclusie- en gelijke kansenbeleid. Met kleine aanpassingen kan een stad of gemeente al stappen vooruit zetten en het verschil maken; denk aan het vermelden van de contactgegevens van Lumi of van je regionaal regenbooghuis. Als Regenbooghuis Limburg zijn we ook altijd bereid daarbij te helpen”, aldus Manon van Engelen.

Beeld: Wikipedia
Bron: Regenbooghui
s

Een gedachte over “Ruim 60 % van de Limburgse steden en gemeenten heeft een schepen voor Gelijke Kansen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: