Slowakije moet van Raad van Europa actieplan tegen holebifobie en transfobie opstellen

Slowakije moet het onderwijs van Roma-kinderen verbeteren en strijden tegen discriminatie van holebi, transgender en intersekse burgers. Dat oordeelt de Europese Commissie Tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) van de Raad van Europa.

ECRI is dus géén instelling van de Europese Unie, wel van de Raad van Europa. ECRI evalueerde Tsjechië en Slowakije. 

Wat betreft LGBTI verwacht ECRI dat Slowakije een actieplan tegen discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak jegens LGBTI’s opstelt. Een ontwerp tot actieplan uit 2015 is toen uiteindelijk niet goedgekeurd.

Het rapport erkent dat Slowakije een aantal zaken verbeterde sinds de vorige evaluatie, in 2014. Zo zijn haatmisdrijven nu zwaarder bestraft en zijn er gespecialiseerde politiemensen.

Holebifobie en transfobie

Maar de Commissie noteert ook dat de voorbije jaren holebifobie en transfobie  de kop opsteken in Slowakije. Helaas volgt het land hiermee de trends in Polen en Hongarije

Medische eis

ECRI wil ook dat Slowakije afstapt van de zogeheten medische eis voor transgender mensen. Mensen die van geslachtsregistratie en geslachtsaanduiding willen veranderen, moeten in Slowakije ook lichamelijk ingrepen laten uitvoeren, inclusief sterilisatie. 

Deze medische eis heeft volgens ECRI geen basis in Slowaakse wetgeving en druist in tegen arresten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), dat waakt over het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Beeld: Wikipedia

Een gedachte over “Slowakije moet van Raad van Europa actieplan tegen holebifobie en transfobie opstellen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: