Safe To Be: hoe omgaan met online haatberichten?

Het Europese project Safe To Be lanceerde een website die LGBTI-personen handvaten aanreikt over hoe omgaan met online haatberichten.

Het project, waaraan çavaria ook deelnam, was een samenwerking tussen negen Europese lidstaten en sensibiliseert slachtofferdiensten en politiediensten over de impact van haatboodschappen en haatmisdrijven op holebi’s en transgenders. 

Safe To Be ontwikkelde een pakket met educatieve video’s en een handboek rond herstelrecht en slachtoffer-daderbemiddeling. 

Safetobe.eu 

Daarnaast werd de website safetobe.eu ontwikkelt voor LGBTI’s zelf. Deze promoot een digitale safer space. Naast informeren over wat online misbruik precies inhoudt, biedt de website ook informatie over waar je deze haatboodschappen kan melden.

Je leert op safetobe.eu meer over de wetgeving rond haatboodschappen en haatmisdrijven. Je vindt er ook een luik met getuigenissen en een toolkit voor professionals.

Dark number 

Om diverse redenen worden online misdrijven en haatboodschappen niet altijd aangegeven.

“We roepen je graag op: Indien je slachtoffer werd van een haatdragende boodschap of een online haatmisdrijf kan je op verschillende manieren reageren. Aangifte doen is één van je opties. Je kan de berichten ook rapporteren via de website of het platform in kwestie. Ook bij de politie of bij organisaties als Unia, het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) of onze opvang- en infolijn Lumi kan je hiervoor terecht”, aldus çavaria

Waarom dit project?

“Via dit project wilden we het bewustzijn rond online haatmisdrijven en haatboodschappen doen groeien, zowel bij individuen als bij instituten.

Het werd al aangetoond dat LGBTI-personen een meer kwetsbare doelgroep zijn. Die kwetsbaarheid geldt ook in digitale ruimtes. Daarom is het cruciaal dat deze online haatincidenten ernstig genomen worden, zeker door de autoriteiten.”

“Iedereen heeft namelijk het recht om zich veilig te voelen.”

Beeld: Timothy Junes
Bron: çavaria

%d bloggers liken dit: