NEDERLAND | Lesbische, slechtziende asielzoekster belaagd door landgenoot

Twee dagen achter elkaar werd een lesbische en slechtziende asielzoekster afkomstig uit Marokko door een landgenoot in haar asielzoekerscentrum (azc) met de dood bedreigd en ernstig mishandeld. 

De incidenten vonden plaats in azc Den Helder in Nederland en hebben een overduidelijk homofoob karakter hetgeen op video is vastgelegd door het slachtoffer. Het motief van de Marokkaanse man die haar belaagde, was de regenboogvlag in haar kamer. Ook dat ze als Marokkaanse lesbisch is. Dat was voor deze man onverenigbaar. 

Van één van de incidenten was LGBT Asylum Support tijdens een telefoongesprek zelfs getuige. 

“Ik wist niet wat ik hoorde ’s avonds toen we de eerste video van haar ontvingen”, vertelt Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support. 

“Ze was doodsbang. Er stond een man tegen haar ramen en deur te slaan in haar azc en goot zelfs kokend water onder haar deur door. Behalve het regelen van een tolk Arabisch, hebben we direct een bericht gestuurd naar het COA Bureau Veiligheid waar geen reactie op kwam zoals een beveiliger van het azc. Daarna is de politie gebeld. Die arriveerden binnen een half uur.”

Dader en slachtoffer niet apart

De dagen na het incident deed het slachtoffer twee aangiftes van de vele mishandelingen en bedreigingen. 

Echter durfde ze haar kamer niet uit te komen omdat de pleger nog immer in haar azc gesignaleerd werd. LGBT Asylum Support stuurde verschillende berichten naar het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zonder een antwoord of opvolging. 

Kortekaas: “Het is onaanvaardbaar dat het COA haar niet direct in veiligheid gesteld heeft zoals een transfer naar een andere azc. Of verwijdering van de dader. Maar ook dat het COA pas na een week een feitenonderzoek instelt, terwijl de dader haar al een maand lang lastigviel. Blijkbaar heeft het bij deze LGBTI-asielzoekster zover moeten komen dat deze man eerst een mes bij haar trok. Vervolgens meerdere malen met zijn vuisten op haar achterhoofd sloeg terwijl ze weerloos op de grond lag voordat het COA actie ondernam. Dit is werkelijk ontoelaatbaar. Ze kwam hier als lesbische vrouw naar Nederland voor haar veiligheid. Waar is hier de beschermende rol van de overheid en het LHBTI-beleid van het COA?”

Beeld: Wikipedia
Bron: LGBT Asylum Support

%d bloggers liken dit: