UniQue – Regenbooghuis Vlaams-Brabant voert welzijnscampagne ‘Hoe gaat het écht met jou?’

UniQue – Regenbooghuis Vlaams-Brabant lanceerde op Werelddag Geestelijke Gezondheid de affichecampagne ‘Hoe gaat het écht met jou?‘, waarin aandacht gevraagd wordt voor het welzijn van holebi’s, transgender en intersekse personen.

“Het mentaal welzijn van LGBTI+-personen ligt sowieso gemiddeld lager dan dat van mensen die niet LGBTI+ zijn. De impact van COVID-19 pandemie en de noodzakelijke tegenmaatregelen zet ieders welzijn extra onder druk. Dat blijkt onder meer uit de cijfers van Lumi, de opvang- en infolijn voor vragen rond gender en seksuele voorkeur”, aldus UniQue. 

In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65% meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Dubbel zoveel van de oproepen in diezelfde periode gingen nadrukkelijk over angst, eenzaamheid, suïcide en depressie. 

“Eenzaamheid, isolatie of een moeilijke situatie in je ‘eigen kot’ zorgt voor meer gepieker en getwijfel, zeker bij wie al in de knoop zit met zaken zoals seksuele oriëntatie, genderidentiteit, coming-out,… Ook holebifoob en transfoob geweld, zowel verbaal als fysiek, is nefast voor het persoonlijk welbevinden. In tijden van social distancing is elkaar ondersteuning bieden eens zo belangrijk.”

“In het leven hebben we een aantal zaken niet zelf in de hand. Toch zijn er een heleboel dingen waar we zelf wél wat aan kunnen doen. Om die reden roepen we met de bijgevoegde affiches op om geweld steeds te melden. We moedigen mensen aan om in te zetten op de dingen die ze zelf kunnen veranderen, zodat we steun kunnen vinden bij, en bieden aan elkaar.”

Beeld: UniQue
Bron: UniQue

%d bloggers liken dit: