Rémy Bonny: 2020 was rampjaar voor LGBTI-rechten in Europa

2020 was een rampzalig jaar voor LGBTI-rechten in de Europese Unie, stelt LGBTI-activist en Oost-Europa-kenner Rémy Bonny. “Nog nooit stonden mensenrechten zo veel onder druk in de EU. We moeten de handen in elkaar slaan om de LGBTI-rechten te verdedigen”, schrijft de politicoloog in in een opiniestuk in Weekend Knack.

Hongarije en Polen zijn trefwoorden die ook op Be Out veel te vaak negatief aan bod kwamen. De trieste situatie wat betreft democratie en mensenrechten, voor holebi, transgender, queer, intersekse en ook voor heteroseksuele personen. 

“Het anti-LGBTI virus dreigt zich te verspreiden naar de rest van de EU en andere minderheden als we niet doeltreffend ingrijpen”, waarschuwt Bonny. 

Dries Van Langenhove

“Terwijl wij, de LGBTI-gemeenschap, het gevoel hadden dat het alsmaar beter werd, hebben de oerconservatieven zich op een uiterst professionele wijze geherstructureerd.”

“Ze worden gesteund door Amerikaanse evangelisten dichtbij de regering van Donald Trump en Russische oligarchen die de opdracht van het Kremlin kregen om Europa te destabiliseren. Daardoor bezitten ze onbeperkte middelen om een anti-LGBTI oorlog te voeren. 

“Die oorlog woedt zeker niet enkel in Centraal- en Oost-Europa. Ook Franse, Nederlandse en Belgische conservatieve politici hebben banden met deze netwerken. Zo nam Vlaams Belanger Dries Van Langenhove nog deel aan een anti-LGBTI zomerkamp in Polen enkele jaren geleden.”

Meer hierover in ‘Rusland drukt homofobe ideologische stempel op Polen‘ en ‘Val van de Muur in Berlijn en van het communisme was geen verbetering voor holebi’s en transgenders in Oost-Europa‘. 

Centen

Het jaar begin optimistisch voor Bonny’s contacten in Oost-Europa. Maar de pandemie drukte voetjes stevig op de grond. Mogelijke bronnen voor fondsen vielen snel weg.

Corona

Corona bleek een excuus voor vele holebifobe en transfobe maatregelen. Hongarije bemoeilijkt het leven van transgender en genderdiverse mensen door wijziging van geslachtsregistratie onmogelijk te maken. Vergeet ook homohuwelijk en -adoptie.

In Polen worden LGBTI-activisten dan weer vervolgd omdat holebifobie en transfobie bestrijden. 

“Door de stilte van de EU voelden conservatieven zich gesterkt om hun oorlog tegen seksuele en genderminderheden verder te zetten.”

Wakker

“Het jaar 2020 moet een wake-up call zijn voor alle Europese democraten. Nog nooit stonden mensenrechten zo sterk onder druk in de EU. We moeten de handen in elkaar slaan ter verdediging van LGBTI-rechten. LGBTI-personen zijn het eerste slachtoffer van een autocratische golf die door de EU trekt. Als we dit niet meteen een halt toeroepen, dreigt het volledige Europese vredesproject de schop op te gaan.”

De volledige analyse

Beeld: Rémy Bonny
Bron: Knack

%d bloggers liken dit: