Nederland out homokoppel dat teruggestuurd wordt naar Trinidad en Tobago

In het officieel tijdschrift VreemdelingenVisie staan de namen van een homokoppel uit Trinidad en Tobago, dat wordt teruggestuurd. Met de publicatie van de namen loopt het stel gevaar in eigen land, stelt LGBT Asylum Support.

De vereniging vraagt in een brandbrief aan verantwoordelijk staatssecretaris voor Asiel Ankie Broekers-Knol (VVD) de asielaanvraag van beide mannen te heroverwegen.

In het artikel ‘In het azc hing de regenboogvlag. Ongelofelijk!‘ vertellen beide mannen hoe ze in het azc in Weert bij Hamont (België) in Limburg in Nederland aankwamen en eindelijk zichzelf konden zijn: “In Trinidad en Tobago kon je niet in het openbaar voor je homoseksualiteit uitkomen. Dat je daar open en vrij over kunt zijn, was compleet nieuw voor ons.”

De dag voor het artikel werd gepubliceerd, werd hun asielaanvraag afgewezen en kregen ze op de dag van publicatie, 10 december, een uitnodiging van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) om hun vertrek te bespreken. Hun terugkeer staat voor de eerste week van januari via Curaçao gepland.

Geen toestemming

Volgens LGBT Asylum Support wist het koppel niet dat hun verhaal in VreemdelingenVisie zou worden gepubliceerd. Ook zouden ze geen toestemming hebben verleend om hun namen te noemen.

Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support, noemt de gang van zaken “zeer onzorgvuldig”.

Met de publicatie waarin beide partners met voor-, achternaam, leeftijd en land van herkomst vermeld worden, neemt de staatssecretaris volgens LGBT Asylum Support een “enorm risico”.

Vlag van Trinidad en Tobago

Strafwet

Trinidad en Tobago is een eilandenstaat in de Caraïben. Tot 2018 was buggerij (anale seks) strafbaar met 25 jaar cel. Voor orale seks was er een straf van vijf jaar cel voorzien.

In theorie konden ook hetero’s hiervoor worden bestraft, maar de wet viseerde homo’s. Homoseks is dan wel gedecriminaliseerd, LGBT’s geniet er geen geen bescherming en homoseksualiteit is er taboe.

Beeld: Wikipedia
Bron: Roze Golf

%d bloggers liken dit: