2020 samengevat: corona, inventiviteit en (het gebrek aan) diversiteit

Er valt niet naast te kijken: corona is alomtegenwoordig. De pandemie is ook allesbepalend. Het is de reden waarom we elkaar amper kunnen zien. 

Dit jaar waren er dus geen feestjes, geen pride-is-protestmarsen. Maar LGBT-organisaties in de brede zin (verenigingen, horeca, …) bedachten kleinschalige en online alternatieven. Hoe frustrerend 2020 ook was, LGBT-organisatoren hebben getoond dat er ook anders gedacht kan worden.

Hopelijk houden zij die ideeën vast. Ook in niet-pandemiejaren geraken mensen niet op prides, op feestjes en op congressen. Omdat ze ziek zijn, ze moeten werken en geen vrij krijgen, … Kunnen die streamings voor deze mensen behouden worden? 

Holebifobie en transfobie

We kunnen er niet om heen. Covid-19 blijkt een katalysator om een holebifobe en transfobe agenda door te duwen. Hongarije, Polen, Roemenië, de Verenigde Staten. Nog steeds: Rusland, Tsjetsjenië. Trefwoorden die slecht nieuws duiden.

Maar we kunnen ons optrekken aan de verhoogde en verbrede aandacht voor de mensenrechtenschendingen. 

Anderzijds brengen termen als homohuwelijk, adoptie, administratieve wijziging van geslachtsregistratie, bloeddonatie goed nieuws. Ook tijdens de pandemie wordt gewerkt aan rechten voor LGBT’s. 

Diversiteit

Black Lives Matters opende wederom de ogen op structureel en dagelijks racisme in de wereld. Ook in de regenboog. 

Diversiteit is echter meer dan wat we met het blote oog zien. Onderzoeker Florian Vanlee vertelt hoe we slechts één type homo zien op tv: in een monogame relatie, vaak met een kinderwens. Ook binnen de georganiseerde beweging is er een adoratie voor holebigezinnen en een blindheid voor singles

Diversiteit ligt ook nog moeilijk

Dat mensen anders hun leven (willen) organiseren, ligt heel moeilijk. The Belgian Pride noemde het József Szájer-seksfeest “niet representatief”. Wat is wel representatief? De monogame holebikoppels op tv? Mensen die buiten de lijntjes kleuren van het burgerlijk wereldbeeld maken even goed deel uit van de grote regenbooggroep. 

Misschien moeten we stoppen met spreken van een community. Want dat straalt uit dat we dezelfde dingen willen en doen. Quod non

Wordt 2021 een doorslag van 2020? Of nemen we een frisse start?

Beeld: Thanh Beels

%d bloggers liken dit: