STUDIE | LGBT’s te weinig zelf aan woord over LGBT-items in VRT-Journaal

Er wordt meer gesproken over holebi’s en transgenders in ‘Het Journaal‘ op Eén, maar ze komen weinig zelf aan bod. 

Laura Jacobs van de Universiteit van Amsterdam en Cecil Meeuwsen van de KU Leuven en Erasmus Universiteit Rotterdam duiden hun onderzoek bij ZIZO.

Al zijn holebi’s en transgenders steeds vaker op het scherm te zien en hebben journalisten meer oog voor LGBT-kwesties, toch komen ze niet altijd zelf aan het woord. 

“Slechts in de helft van de nieuwsberichten over holebiseksualiteit krijgen leden van de LGBT-gemeenschap zelf een stem”, vertellen Jacobs en Meeusen aan ZIZO. 

“Het wordt gevaarlijk als de media te weinig aandacht besteden aan individuele getuigenissen. De berichtgeving kan stereotiep zijn, de uniekheid van LGBT-personen miskennen en de mensen reduceren tot de groep waartoe ze behoren.” 

Zolang LGBT-personen slechts af en toe actief mogen deelnemen aan het publieke debat, blijft het potentieel van de massamedia als katalysator voor tolerantie volgens de onderzoekers onderbenut.

Boodschap van tolerantie

De inhoud van berichten over holebi’s en transgenders is ook sterk veranderd. Wanneer de LGBT-gemeenschap in de jaren 80 en 90 ter sprake kwam, ging het veelal om berichten over hiv of over Vaticaans ongenoegen over de ‘‘homoseksuele levensstijl’. In meer recente nieuwsuitzendingen daarentegen zijn het thema’s als gelijke rechten en holebi- en transfobie die de aandacht genieten.

“In onze Vlaamse mainstreampers zijn journalisten gaandeweg overgestapt van het problematiseren van holebi’s en trans personen naar het problematiseren van holebi- en transfobie”, aldus de onderzoeksters.

Homo’s, lesbiennes en trans* personen

Jacobs en Meeusen onderzochten het voorkomen van homomannen, lesbiennes en trans* mensen ook apart. Over biseksuelen vonden de onderzoekers te weinig gegevens om er concrete onderzoeksresultaten over te publiceren. 

Homomannen halen bijvoorbeeld eerder het nieuws met negatieve verhalen over gaybashing of vermeende promiscuïteit, terwijl lesbiennes vaker aan het woord komen bij zachtere onderwerpen zoals adoptie en gelijke rechten. 

Trans personen komen het minst aan bod. “Zij blijven de meest gemarginaliseerde en minst zichtbare subgroep in het nieuws”, stellen de onderzoekers vast. 

“Het is nog maar sinds het laatste decennium dat er enige persaandacht is voor trans personen en dan nog is die hooguit sporadisch te noemen.”

Beeld: Open Clipart Vectors, Pixabay
Bron: ZIZO

%d bloggers liken dit: