Kartonnen Dozen over labels, trefwoorden en woorden: “Als wij onszelf niet benoemen, zullen anderen het voor ons doen”

Uitgeverij Querido lanceert het merk Querido Glow. Bij Glow zullen boeken met een queer thema komen, voor queer jongeren. Is dat een goed idee, zo’n label, zo’n merk? Johanna M Pas van Kartonnen Dozen vindt van wel. 

“Als wij onszelf niet benoemen, zullen anderen het voor ons doen”, titelt het opiniestuk van Pas in De Standaard

De vraag of het nodig is om iets een label te geven, keert regelmatig terug. De kwestie leeft met ups en downs in onder holebi, transgender, queer en intersekse personen ook. 

Labels are for clothes. Mag je boeken labelen als queer? Reduceer je ze niet op die manier?”, schrijft Pas.

Maar Pas verkóópt boeken. Heel haar assortiment zelf lezen kan niet. Klanten moeten ook wegwijs kunnen geraken. 

“We labelen voortdurend. We sorteren de boeken zonder problemen op inhoud, genre en doelpubliek. Maar wat blijkt? Als we boeken het etiket ‘queer’ willen geven, is dat opeens problematisch. Waarom? Is het een teken van emancipatie en vooruitgang, een teken dat queers er gewoon bijhoren en dus niet meer benoemd moeten worden? Of is het verdoken (zelf)haat?”

Geschiedenis

Er zijn periodes waar de prevalerende aanpak die was van op de soms figuurlijke, soms letterlijke barricaden te staan. “We’re here, we’re queer, get used to it.”

Er zijn ook periodes waar assimilatie, waar ‘doe gewoon’, waar ‘we zijn zoals de hetero’s’ de bovenhand nemen. Op zijn Belgisch: vivons heureux, vivons caché.e.s.

“Mijn eigen generatie is de generatie die de antidiscriminatiewet en de openstelling van het huwelijk meemaakte. Wij gingen voor assimilatie. Mijn generatie was de zwijgende generatie”, stelt Pas vast.

Maar die generatie kreeg ongelijk. “LGBT’s vormen een minderheid en zullen daardoor altijd kwetsbaar zijn voor politieke en maatschappelijke veranderingen. We zijn een groep waar politici graag gebruik van maken om zich te profileren – of ze nu links of rechts zijn. Dat maakt de emancipatiegeschiedenis van LGBT’s er een van pieken en dalen. “

Daarom: “Representatie elementair. Onzichtbaarheid zal ons niet beschermen. Als wij onszelf niet benoemen, zullen anderen het doen, en ze zullen geen mooie woorden voor ons kiezen”, schrijft Pas. 

“Als holebi of trans zijn zo neutraal is als sommigen beweren, als het allemaal niet benoemd hoeft te worden omdat het toch aanvaard zou zijn, dan zou het niemand iets kunnen schelen. Zolang het label ‘queer’ of ‘LGBT’ niet neutraal genoeg is om in het rijtje te staan van ‘young adult’, ‘chicklit’, ‘fantasy’, ‘postkoloniaal’, ‘esoterisch’,…– labels die gewoon een doelpubliek, een genre, een context, een inhoud aangeven die lezers helpt om uit het gigantische aanbod te kiezen – is het nodig.”

Beeld: Pexels, Pixabay
Bron: De Standaard

%d bloggers liken dit: